Q&A Edwim Peters

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Edwim Peters

Na zijn opleiding tot goud- en zilversmid studeerde Edwim Peters verder aan de kunstacademie in Arnhem richting Vrije Kunst. Daar ontdekte hij zijn liefde voor grafiek en – in het bijzonder – voor etsen. Na twee jaar ruilde hij de academie in voor het theatervak, maar onder de naam Veluwse Primitieven is hij altijd grafiek blijven maken. Wij spraken Edwim over ‘zijn’ Okimono ontwerpen Creatures from the deep en de Klarendalserie, die hij maakte met behulp van houtsnedes.

okimono3
Creatures from the deep en Looierstraat ontwerpen van Edwim Peters voor Okimono

Wat is het verhaal achter jouw Okimono ontwerpen Creatures from the deep en de Klarendalserie?

“Toen Gerrit (Weeren, oprichter van Okimono, red.) me vroeg om een bestaand werk als Okimono-ontwerp te gebruiken, stond ik er aanvankelijk uit onzekerkheid terughoudend tegenover. Een houtsnede maken is immers iets anders dan een ontwerp maken voor een shirt. Toch ben ik aan de slag gegaan. Ik ben prenten gaan maken van diepzeevissen, waar ik toen veel mee bezig was. Gerrit en zijn team hebben vervolgens de houtsnede omgevormd tot print en kleur toegevoegd. Ik ben erg tevreden over het eindresultaat.

okimono7
Creatures from the deep ontwerp van Edwim Peters voor Okimono

In mijn werk neemt Arnhem al vanaf het begin een grote plaats in. Mijn geschreven theaterverhalen spelen zich praktisch altijd in deze omgeving af. Ik had al een serie houtsneden van Arnhemse gebouwen gemaakt, waaronder het oude station, mijn ouderlijke woning en de singels, maar pas toen ik ‘Looierstraat’ gereed had, durfde ik het aan om er mee naar Gerrit te gaan. Het is de eerste uit ‘de Arnhemserie’. ‘Klarendalseweg’ heb ik een half jaar later gemaakt.”

okimono6

Wederopbouw houtsnede van Edwim Peters

Sta je nog vaak op de planken?

“Naast mijn werk als speler voor ‘theater op maat’ voor verschillende theater- en evenementenbureaus, maak ik sinds jaar en dag voorstellingen met Familietrio de Tivolies en speel ik op theaterfestivals. Binnenkort de nieuwe videoclip van de titelsong van onze nieuwe CD uit. Daarnaast werk ik als acteur in Ouwehands Dierenpark. Kom vooral langs!”

okimono5Klarendalseweg houtsnede van Edwim Peters

Waar zou je ooit nog een houtsnede van willen maken?

“Ik ben nu bezig (lees: een jaren plan) om mijn theaterverhalen te illustreren. Als dat af is, ben ik blij.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: